Eerste Amsterdamse cursisten Mental Health First Aid geslaagd

Cursus verkleint afstand tussen mensen met en mensen zonder psychische problemen

22 mei 2017

Als iemand zijn vinger snijdt of z’n hoofd stoot, pak je de EHBO-koffer. Dat is duidelijk. Bij een ongeluk schieten omstanders te hulp. Er is altijd wel iemand met een EHBO-diploma in de buurt. Maar wat als iemand naast je in de bus een paniekaanval krijgt? Of je geliefde ineens gegrepen wordt door een depressie? Daarvoor organiseren GGZ inGeest en Prezens in samenwerking met MHFA Nederland de cursus Mental Health First Aid.

Als eerste werd een groep medewerkers van Stichting Eigenwijks na het volgen van de cursus officieel geregistreerd als 'first responder MHFA' in het landelijk register van MHFA Nederland. Reden om hier op 22 mei feestelijk bij stil te staan.

In de cursus leer je hoe je het beste kunt reageren op mensen met psychische problemen en hoe je direct eerste hulp kunt geven. Dat daar grote behoefte aan is, is duidelijk. Een op de twee Nederlanders krijgt in zijn of haar omgeving te maken met mensen met psychische problemen. Veel mensen voelen zich onzeker wanneer dat gebeurt en twijfelen wat ze moeten doen.

Ook voor hulpverleners
Niet alleen bij omstanders is een kennisachterstand. Ook hulpverleners – zoals brandweer en politie die regelmatig te maken krijgen met mensen die psychisch in de war zijn - zijn onzeker hoe ze moeten handelen. De cursus ondersteunt hulpverleners met kennis en vaardigheden, zodat zij weten hoe ze het beste met de vaak complexe situaties om kunnen gaan.

MHFA is in 2000 in Australië ontwikkeld. Het wordt momenteel wereldwijd in 23 landen ingezet. Uit onderzoek blijkt dat deelnemers zich na afronding van de cursus in staat voelen om, waar nodig, eerste hulp te geven. MHFA verkleint ook de sociale afstand tussen mensen met en zonder een psychische kwetsbaarheid. Het draagt bij aan de de-stigmatisering van psychische gezondheidsproblemen.

Volg ook een cursus MHFA
Sinds 2017 organiseert GGZ inGeest de cursus MHFA in Amsterdam. De cursus start met het bijspijkeren van algemene kennis: wat zijn stoornissen zoals depressie, psychose en een angststoornis? Wanneer spreken we van een crisis en onder welke omstandigheden kan die zich voordoen? Deelnemers leren de symptomen herkennen, ze leren waar ze hulp kunnen halen en vervolgens wat ze zelf kunnen doen om de betrokkene bij te staan.

Je kunt je via de website www.mhfa.nl inschrijven voor de cursus. Er zijn in 2017 verschillende data beschikbaar. Je kunt de cursus individueel volgen, maar ook groepstrainingen per bedrijf of organisatie zijn mogelijk. Organisaties investeren hiermee in de psychische gezondheid en mentale kracht van hun medewerkers.

Kijk voor meer informatie op www.mhfa.nl en op de speciale Facebook- en LinkedInpagina. Of neem rechtstreeks contact op met Rian van Erp E r.vanerp@ggzingeest.nl

bron: Origineel

printen